Uppsala Internationella Gitarrfestival 2016

Uppsala Internationella Gitarrfestival 2016

– Eller i huvudet på Klaus Pontvik

Uppsala Internationella Gitarrfestival 2016Nu går snart Nordens största gitarrfestival av stapeln. 6 Oktober drar en vecka av konserter, serminarier och föreläsningar igång på Uppsala Konsert och Kongress. Inför detta fantastiska event träffade vi ’mannen med hatten’ tillika grundare och festivalgeneral, Uppsalas egen Klaus Pontvik för att få reda på hans tankar och engagemang bakom festivalen. Samtalet som skulle handla mest om gitarrfestivalen kom också att handla om kärlek till sin stad, att bidra till sitt samhälle och hur ett av Klaus bidrag, gitarrfestivalen, har sin plats i detta. Självklart kom det därför att bli ett engagerat och livligt samtal om passion för kultur, samhälle och människor.

Uppsala Internationella Gitarrfestival 2016Detta är den 13:e gitarrfestivalen i ordningen och evenemanget har växt fantastiskt sedan starten på Ekocaféet 2003.”Idén var att hylla världens främsta instrument, gitarren, och visa min kärlek för den. Vi hade fyra konserter på caféet under fyra dagar, varje konsert var fullsatt vilket var drygt 50 personer i den lokalen. Det var en intim bra stämning och samhörighet redan från början. Jag har alltid sett musiken som skapare av möten mellan människor.”, säger Klaus med eftertryck. ”För mig är kultur och musik föda för själen och samhällets kött och blod. Den får oss att växa som människor”, fortsätter han. Det är tydligt att det både finns en djup passion och ett helhetstänk i Klaus tankar och engagemang.

LÄS MER OCH BESTÄLL BILJETTPAKET TILL INVIGNINGSKONSERTEN 6/10 HÄR!

Vi kommer in på Uppsala som stad och den positiva förändring som sker i staden och direkt kommer Klaus kärlek för staden upp. ”Jag älskar Uppsala, det är en stad med energi som växer och som utvecklar sig på så många sätt. Samtidigt som det är en stad finns det en närhet samvaro, det är en balans mellan storlek och närhet som är så bra.” Klaus tycker det viktigt att vi alla bidrar till Uppsalas på de sätt vi kan. ”Man måste ha hjärtat med sig och ge tillbaka till sitt samhälle”, känner han. ”Gitarrfestivalen är mitt sätt att både ge tillbaka till Uppsala och representera staden i världen. Det skall vara lustfyllt, angeläget och vara de bästa artisterna i världen så vi syns utåt”, avslutar Klaus. Samtalet fortsätter in på vad som gör en stad attraktiv både utifrån och att leva i. Han pratar om vikten av en levande stad. Muséer, caféer, konserter, sport, mm. Alla delar har en viktig roll i den upplevelser en stad utgör. Näringslivet har en viktig roll att spela för att stötta och lyfta kulturen, stadens ’livsblod’. ”Alla vinner på att ’whats in it for us together’ är både en fråga och ett synsätt för oss alla.

Uppsala Internationella Gitarrfestival 2016

Förhandsglimt av festivalmagasinet

Sedan kommer vi på att vi måste prata om Gitarrfestivalen i sig, inte bara dess plats i Uppsala och varför sådana evenemang är så viktiga. Inför denna den 13:e Gitarrfestivalen ser vi fram mot flera tusen besökare som kommer till 13 konsterter, inklusive ’young talent competition’. Det kommer hållas ca 40 konserter, seminarier, föreläsningar och workshops under dessa dagar med både gitarrskola och filmvisning. Vi frågar vad Klaus kan rekommendera och självklart svarar han ”allt”. Han tillägger sen att om man vill ha en bra ’mix’ rekommenderar han bland annat Albert Lee, Paul Gilbert och Anoushka Shankar, men återkommer till att hela programmet håller absolut världsklass och det handlar mer om personligt tycke och smak.

Jag vill även lyfta fram invigningskonserten 6 Oktober med Albert Lee. Där har man skapat ett festligt och socialt arrangemang där man kan lyssna till en världsartist med tillsammans med mat och något att dricka. ”Den 6 oktober bjuder man kunder, medarbetare och vänner till en oförglömlig konsert med rock och country legenden Albert Lee med band. Mannen är en levande rockikon som bland mycket annat spelat med Clapton och ersatte Jimmy Page i Led Zeppelin.”, säger Klaus. Självklart länkar vi till konserten nedan.

Vi ser fram mot både invigningskonserten och även en konsert med Maia Castro Trion & Agustin Luna, som spelar eldig tango, och något mer vi inte lyckats bestämma ur utbudet ännu. Vi ser fram mot att se många från Vakna Uppsala där!

LÄS MER OCH BESTÄLL BILJETTPAKET TILL INVIGNINGSKONSERTEN 6/10 HÄR!

, , , ,