Una rapporerar från Vakna Uppsala 13:e September

Una rapporerar från Vakna Uppsala 13:e September

Una rapporterar från Vakna Uppsala 13:e September 2018

Vilken underbar morgon att vakna upp till! Solen lyser och vi rivstartar torsdagen med höstens första Vakna Uppsalamöte. På UKK möts vi av en fullsatt salong där energin flödar trots den tidiga morgonen!

SuperPark är äntligen här!

Först ut på scen, förutom vår sprudlande programledare Veronica, har vi vår frukostvärd SuperPark. Styrelseordförande Mats Svensson och Park manager Olle Starlander inleder morgonen med att berätta om hur viktigt det är att få ungdomar att aktivera sig då vi har ett samhällsproblem med stillasittande bland unga. Superpark startades upp i Finland med visionen om att få hela familjen mer aktiv på ett roligt sätt som inte känns som träning. I aktivitetsparken SuperPark finns därför allt ifrån trampoliner till basketkorgar, olika spel samt träningskurser som man kan boka in sig på. Helt enkelt en perfekt familjeaktivitet! Nu har parken äntligen kommit till Uppsala! Olle och Mats välkomnar därför alla, ung som gammal, företag som skola att kika förbi och se allt som Superpark har att erbjuda.

Arbetsförmedlingens nya enhetschef Emelie Preinitz: Digitaliseringens utmaningar och möjligheter!

Emelie Preinitz, ny enhetschef på Arbetsförmedlingen i Uppsala, var vår andra morgongäst i soffan. Emelie berättade om vilka utmaningar och möjligheter arbetsförmedlingen har med digitaliseringen och hur den kommer underlätta för både arbetssökande men också arbetsgivare att hitta rätt. Bland annat ska en ny verksamhetsorganisation sättas igång. Där kommer mer fokus läggas på att digitalt hjälpa arbetsgivare med rekryteringar, så att de i sin tur kan hjälpa sig själva. Detta kommer skapa flera möjligheter enligt Emelie och hon är förväntansfull på vad framtiden har att ge. Veronica själv ber om tips för hur man ska göra ett så bra CV som möjligt. ”Behöver man göra en höjdarpowerpoint eller räcker det med ett gammalt hederligt brev?” Enligt Emelie är det viktigt att anpassa ett CV utefter vem arbetsgivaren är och vad de jobbar med. Detta och mycket mer kan man få hjälp av arbetsförmedlingen så tveka inte till att höra av er!

Kommunens Tre snabba med Ann Charlotte Berger D’argy.

Snabbt därefter tar Ann Charlotte Berger D’argy från Uppsala kommun över och berättar om tre saker som sker just nu i Uppsala som man inte bör missa!

  • Uppsala blev utsedd till årets globala klimatstad! 132 städer var med och tävlade och Uppsala vann! En bidragande faktor till detta är, enligt Ann Charlotte, att företagen i Uppsala jobbar med höga mål inom hållbarhetsfrågor. Någonting som vi på Vakna Uppsala tycker är extremt viktigt! Uppsala blev även årets tillväxtkommun då det ständigt jobbas med att få in flera människor på arbetsmarknaden och att bygga flera boenden. Hipp Hurra för Uppsala säger vi!
  • Ann Charlotte berättar även om öppna leverantörsträffar som satts igång. Den 25 september och 24 oktober kommer därför olika företagare bland annat kunna lära sig mer om bolagens upphandlingar och diverse annat. Den 25 september är redan fullbokad men i oktober finns ännu platser kvar så gå in och boka innan det är försent!
  • Uppsala Fashion Weekend. Sist men inte minst meddelar hon att Uppsala City bjuder på höstliga festligheter. Den 20 – 23 september kommer fashion – week hållas i Uppsala. Här kan man ha chansen att bli mannekäng för en dag, och om inte annat, få en massa få stilsäkra klädtips. Allt detta och mer kan ni hitta på www.uppsalacity.se, så kika där för att inte missa något!
  • Almi – Hur man lyckas som företagare
  • På plats efter den glada mingelpausen där energi och samtal fyllde lokalen träffade vi Almi på scen. Rådgivarna Maria Oskarsson och Mikael Norberg intog scenen med kockhattar på huvudet stolt bärandes en pokal. Vadan denna utstyrsel kan man undra? Svaret är såklart Företagskampen som kommer hållas samma kväll (som Almi vann förra året).Mikael är ny på Almi och har själv varit företagare innan. Han berättar om hur glad han är över att få vara en del av det han anser är ett vinnande lag. Maria tar sen över och menar på att ensam inte alltid är stark och därför finns Almi för att stötta andra företag med bland annat lån, rådgivning och riskkapital. Enligt henne jobbar vi bäst i lag och för henne är det den viktigaste ingrediensen till varför de vann förra årets företagskamp och självklart kommer vinna kväll igen (rejäl vinnarskalle där…). Andra huvudingredienser för att lyckas både ikväll, men framförallt för företagare är; engagemang, kreativitet, att våga ta hjälp och kunna samarbeta. Det är här Almi kommer in och stöttar. Maria och Mikael välkomnar därför alla, oavsett i vilken fas med företaget man är i kan man komma för att få råd.

 

  • Vakna Valåret 2018 är slut. Vad händer nu?
  • Som uppföljning av Vakna Valåret 2018 från i våras, fick Vakna Uppsala hit Fredrik Ahlgren från moderaterna och Erik Pelling från socialdemokraterna som morgonens sista gäster. På frågan om vad politikerna ansåg är den viktigaste åtgärden för att kunna ha en stark tillväxt i Uppsala, betonade Erik att Uppsala behöver ha ett fortsatt ansvarstagande gemensamt, vilket man hade en tradition av. Han menade på att vi har ett ostabilt läge och många utmaningar som ligger framför oss, men att vi ska se på utmaningarna som möjligheter och att kommunen måste jobba för stabilitet. Kommunen har många tuffa beslut som de måste ta men vi måste fortsätta att växa. Vi måste därför fortsätta kämpa för att vara Sveriges bästa tillväxtkommun och en global klimatstad, enligt Erik. Fredrik var inne på samma spår med att vi för det första måste respektera väljarnas röster och därför måste samarbeta för att komma framåt. Vi måste även våga investera mera för att kunna växa och utvecklas. Vi har ännu inte tillräckligt med bostäder totalt, trots tillfälligt överskott i vissa segment, och därför har vi problem med bristfällig kompetens. För att kunna locka kompetens och göra Uppsala till en stark tillväxtmotor måste vi bygga fler bostäder.
  • Ut från UKK går glada och energifyllda besökare för att möta alla dagens utmaningar.Med dessa uppmanande slutord får politikerna avsluta morgonen på Vakna Uppsala med att dra grymma visitkortsvinster som Salong Panzcel och SuperPark står för. Två glada visitkortsvinnare skuttade upp på scen efter att ha blivit uppropade och Veronica välkomnade oss alla tillbaka till nästa möte. Där kommer morgonsoffan bland annat gästas av frukostvärden BDO och en massa andra spännande inslag Vi ses nästa gång på UKK den 11 oktober. Fram till dess njut av höstens alla fantastiska färger! Anmäl dig till nästa möte 11:e Oktober HÄR!
  •  

Tack och hej för denna gång!

  • PS: Det är kul att se hur antalet som hänger kvar och pratar med varandra efter mötets slut ökar hela tiden. Det gillar vi och ser som ett bra betyg!

, , , , , ,