En glad och kravfri Midsommar!

En glad och kravfri Midsommar!

En doft av midsommar…

Midsommar

Snart är midsommar här och allt vad det innebär av glädje sång, familj, dans kring midsommarstången. Bröllop, kärlek, blommor under kudden, känsla att sommaren är här. Den fantastiska lyckokänslan som rusar genom kroppen, med salta stänk från havet som kluckar där du ligger med solen som värmer din kropp….

Eller…

Ångesten som sakta kryper närmare.. Snart väntar ännu en högtid…Högtider som ska vara fyllda av den där känslan av fullkomlig lycka!

Men vad händer när den där lyckan inte infinner sig, när det istället blir krav och skuld?

Kravet att baka den perfekta midsommartårtan samtidigt, som du skall ha gått ned fem kg på fem dagar för att komma i den perfekta midsommarklänningen. Kravet på perfekt hemodlad ekologisk potatis till den perfekta hemgjorda sillen, med den perfekta doften av midsommarblomster på bordet..

Kravet att det ska vara som en blandning av Barnen i Bullerbyn och den gamla Pripps Blå reklamen, Thomas Ledin sjungandes i bakgrunden med dina härliga vänner som samlas på klippan i solnedgången..

Skulden som sköljer över dig när du inte har bakat tårtan, eller gått ned de där fem kilona och inte kan äta den hemodlade ekologiska potatisen för du tänker mera på hur många kolhydrater det är…

Högtider har ibland sådan förväntan på att det ska vara lyckat perfekt och du ska umgås med en härlig blandning av barn, familj och vänner..

Men vad sägs om vi vågar säga nej till den där krävande rösten inom oss… Om att gå utanför våra ramar och tänka annorlunda. Bjuda in en ny vän till de gamla, skippa kravet på den perfekt a jordgubbstårtan. Låt den bli platt och trist och inte som en bild från receptet i Hemmets Journal. Det smakar ju ändå jordgubbar! Vi struntar i den perfekta klänningen och sätter på oss mysbyxor med skön resår i midjan så våra härliga kroppar får andas..

Jag älskar högtider och traditioner men det ska vara utan krav och stress.

Jag vill vakna på midsommarmorgonen av glädje med minnet av skratt i trygga vänners lag, som accepterar mig precis som den jag är. I mysbyxor, om jag så vill, med en platt jordgubbstårta i handen och en midsommarkrans som mera liknar ett skatbo…

Så låt oss fira och välkomna midsommar med eller utan en lyckad jordgubbstårta.

Varm härlig midsommarhälsning!

Veronica

Vakna Uppsala

,