Sanne Rapporterar! Vakna Uppsala 8:e Mars

Sanne Rapporterar! Vakna Uppsala 8:e Mars

En morgon med inspiration och lärande!

Wow vilken morgon! Morgonen börjar riktigt med en stark egenupplevd berättelse hur man påverkas av självförtroende och självvärde. Så som jag värderar mig själv, så kommer andra också att se mig. Så tog denna internationella kvinnodag sitt språng!

Uppsala Kommun och Sallén Elektriska – Yrkes SM 2018

Först upp på scenen, näst efter powerkvinnan Veronica själv, var Uppsala Kommun och Salléns Elektriska som pratade om hur det är att gå på högstadiet, livets stora val och hur coolt det är med yrkes-SM, som av en händelse förgyller Gränby-sportfält 25-27 april. En stor del av mig önskar att jag gick på högstadiet igen och kunde provsmaka på framtiden genom att få prova på några av de 55 olika yrkena som visas upp. Lyckligtvis har jag hört att även vi lite äldre kan få prova på olika yrken ändå.

Inte nog med att man får prova på och inspireras under tre dagar, det ska ju tävlas också! Med det där tidigare nämnda självförtroendet och lite kreativa idéer kan man göra som Johanna och vinna hela SM (och komma 4:a i VM!) med ett bidrag i vision merchandising – att bygga skyltfönster! Hur coolt vore inte det? Snart ska det väl pyntas med gult och fjädrar…

Tack till Sofie Blomgren (Kommunen), PärJohan Zander och Sandra Martinsson (Salléns Elektriska) och Johanna Hansson (Yrkeslandslaget) för ett spännande prat.

Ung företagsamhet och Uppsala Universitet

Från olika praktiska yrken gick morgonen vidare tillsammans med Ung Företagsamhet (UF) och Uppsala Universitet (UU) och nyheter från veckans UF-mässa – entreprenörskap på riktigt där 700+ gymnasieelever ställde ut sina företag (fattar du hur galet mycket potential det finns i Uppsala!?!). De sju eleverna på ekonomiprogrammet tog inte hem färre än åtta priser med sin ekologiska GRØT med smak av äpple och kanel eller tranbär (tog en till lunch och ser fram emot morgondagens frukost.) Teamet säger själv att nyckeln till framgången var deras grymma samarbete, att de peppat varandra och ständigt haft siktet inställt framåt. Gänget vill gärna fortsätta att driva företag i framtiden, om det handlar om gröt eller någonting annat återstår att se. Personligen ser jag en potentiell nisch-marknad i december. Uppsalaelever effektiviserar vardagen för hundratals uppsalabor och Tomten.

Kommunens 3 snabba med Charlotte Skott bjöd denna månad på: Företagargalan den 19:e april där företagare hyllas och peppas, it’s the place to be! Den som får fatt på en biljett är en lycklig en; Uppsala Innovation Centre (UIC) som hjälper till ifrån uppstartsfas till internationell expansion and beyond har korats till världens 4:e bästa företagsinkubator med universitetskoppling; och slutligen kommunens upphandlingsenhet som gör stora framsteg och numera också mäter NKI – nöjd-kund-index. Charlotte avslutar med cliffhangern att först om ett år får vi veta hur bra vi är, dagens mått blir en referenspunkt.

Vakna Valåret 2018

Efter pausen var det dags att höja pulsen igen, särskilt på våra politiker, en uppgift som Anna-Lena Holmström skötte med bravur! Idag var det Jonas Segerstam (KD) och Simon Alm (SD) som fick berätta om sina visioner för Uppsala stad och näringsliv. Hela Uppsala ska framåt, det blir företag, det skola och det blir omsorg.

Maya, 10 år – Föreläser mot kränkingar och grupptryck

Sist och… yngst… och helt klart coolast (jag är opartisk) kom 10-åriga Maya Runhagen som vågar säga stopp till grupptryck och kränkningar! Nu räcker det! Det tycker Maya som redan 4:an har börjat sin karriär som föreläsare. Det kändes naturligt att föreläsa redan från början och inspiration hittas hos mamma som också föreläser. Maya vill inspirera andra till att våga säga ifrån till mobbingen och tipsar om att säga till en vuxen om man inte vågar och strunta i vad andra säger. Än så länge har Maya bara föreläst för barn men nästa grej blir nog att föreläsa för vuxna. Boka henne till ditt företag!

(Följ och läs mer om Maya på Fb i länken ovan eller på Instagram @barnsratt)

Det var allt för denna morgon! Denna underbara kvinnodagsmorgon. Statistik är ju alltid spännande: 77% av dagens personer på scen firas lite extra just idag.

Vi ses nästa gång den 12:e April, kom ihåg att anmäla er i tid!

// Sanne

Vi tackar våra partners som gör denna mötesplats för näringslivet möjlig!

, , , , , , , , , , , , , , , ,