Sanne Rapporterar – Från Vakna Uppsala 17:e maj

Sanne Rapporterar – Från Vakna Uppsala 17:e maj

Vakna Uppsala den 17 maj var minst sagt en riktigt pangmorgon! Maj är ju en riktigt fullspäckad månad, som det brukar vara, men vi hade många ’drop in’ på morgonen. Det var både roligt och imponerade att så pass många besökare ville inleda Norges glädjesprudlande nationaldag med oss.

fantastisk Sång med Victoria

På en mikrosekund kom denna morgon igång med grymma Victoria som grabbade tag i mikrofonen och gav hela publiken gåshud. Blott 11 år sjunger Victoria som en riktig stjärna. Hon listar Christina Aguilera och Ariana Grande som några av många idoler men enligt mig så ligger de båda i lä. Å andra sidan så om det är någonting Vakna har lärt mig så är det att man behöver förebilder. Jag är hoppas att vi får se mer av Victoria igen snart!

Svenska Kyrkan, Eva Perez – insamlingschef

Nästa person upp på scenen är Eva Perez som berättar varför fotboll är livsviktigt och om den kampanj Svenska kyrkan och Svenska fotbollsförbundet genomför tillsammans. 65 miljoner människor på flykt men i tragedin kan ungdomar mötas i fotbollen och dela den glädje och den gemenskap som fotbollen för med sig. Det kan verka banalt men det är någonting riktigt häftigt som kan hända på fotbollsplanen. Spelet bidrar till att de utsatta klarar av vardagen och behåller hopp för framtiden. Vill du eller ditt företag hjälpa till att stötta Svenska kyrkans arbete? Då kan ni antingen klicka er in på svenska kyrkans gåvoshop men framför allt kan ni sparka boll på Uppsala Fotbollsgolfs banor den 10 juni, anmälan öppnar 4 juni.

Pia Andersson – Varumärkesexpert

Pia Andersson hade en gång planer på att även hon bli fotbollsproffs och satt hemma och övade på att skriva autografer, och det var nog inte helt dumt eftersom att hon nu har ett antal böcker att signera. Pia är nu författare och varumärkesexpert. Vi får lära oss om hur man som företag bygger sitt varumärke genom att samarbeta precis som ett fotbollslag och följa samma strategi. Pia har alltid drömt om att beröra människor vilket hon anser kommer in i hur man bygger sitt varumärke. Jag tror helt klart att hon är någonting på spåren och definitivt någonting att reflektera kring.

Charlotte Skotts tre snabba, uppsala kommun

Charlotte Skott, näringslivsdirektör, berättade denna morgon om den glada nyheten om Uppsalas uppåt gående företagsklimat. Under en tid har vi varit i en nedåtgående spiral men trenden verkar vara bruten och vi blir nu bättre. ”Vi är inte bäst, och vi är inte framme, men vi jobbar på och det går åt rätt håll” säger Charlotte. Genom samarbeten och jämförelser inom länet så lär vi oss av varandra och särskilt duktiga är Heby-kommun.

Sommarexperterna:

Uppsala City – Lisa Thörn, Parksnäckan – Kent Wennman, Destination Uppsala, Helena Bovin, Fyrishov – Åsa Nordmark

Denna morgon var inspirerande på ännu fler sätt än vanligt. Idag fick i alla fall jag massa bra tips på hur jag ska spendera min semester. Du kanske är en av de som tror att stadslivet dör när merparten av studenterna flyr fältet, men i så fall kunde du inte ha mer fel. Uppsala har en hel del på gång och det har Destination Uppsala full koll på. Uppsala City tar hand om vårt levande city och kan intyga att det finns gott om liv kvar även under sommaren. Parksnäckan har ett fullspäckat schema för sommaren med en kombination av nytt och tradition och Fyrishov har just öppnat utebadet och har dessutom en uppsjö av olika aktiviteter.

Så, vad gör man när släkten kommer på besök i sommar? Jo, man turistar lite i sin egen stad och tar till exempel en stadsvandring och får en expert att berätta om den där platsen man cyklar förbi varje dag. Man badar eller kör ett zumba-pass och barnen kan vara på saftkalas med Pelle Svanslös och Maja Gräddnos. Sen hänger man inne i stan och käkar på någon av alla 130+ uteserveringar innan man går på konsert på kvällen. Om du dessutom inte har plats (eller lust) för att ha släkten sovandes på soffan så har Fyrishov löst det med (säkert Sveriges mest) stadsnära camping. Sommaren är officiellt planerad.

Anna-Lena Holmström – Regionchef Uppsala, Svenskt Näringsliv

Efter pausen pratade Anna-Lena om vad ett företagsklimat egentligen är, vad en rankning egentligen betyder och därmed skillnaden i en relativ eller individuell betygskala. Det är bättre att vara en prinsesstårta omgiven av napoleonbakelser än att vara ett mariekex omgiven av knäckebröd.

Anna-Lena belyser hur extremt bra företagare vi har i Uppsala. Tack vare Uppsalas privata företag så kan femtiotusen människor gå till jobbet på morgonen och dessutom bidrar det till många miljarder i skatteintäkter. Tack till alla företagare!

Vakna Valåret 2018. Stefan Hanna (C) och Mohamad Hassan (L)

Anna-Lena står kvar på scenen och så är det dags för det sista live-avsnittet av Vakna Valåret 2018. Denna gång var det Centerns Stefan Hanna och Liberalernas Mohamad Hassan tur att berätta om sina ambitioner för Uppsala. Staden ska utvecklas varsamt: Centralbyggen ska bromsas och sen ska det byggas attraktivare. Det är de båda politikerna överens om. Det pratades också om vad deras ambitioner var för företagande i staden. Det behövs både en förbättrad servicekultur och en attitydförändring. Politikerna yppar kloka ord om att dessa företagare dels ska vilja driva sina företag, men sen ska de ju vilja leva och bo här också. Kanske inte är kärnfysik, kanske känns uppenbart, men i valtider är det väl ganska lätt att fastna i lite för smala spår, eller?

Företagarnas nya ordförande, Anna molin

Sist upp på scenen denna Vaknamorgon var Företagarnas nya ordförande Anna Molin. Hon har företagsamhet i blodet och vet hur det är att både kämpa i motvind och segla i medvind. Anna vill förbättra jordmånen för företagare och vill att det ska vara lättare att våga starta företag, även om man inte fick det genom modersmjölken. Anna tipsar om att våga testa lite, innan man säger upp sig från jobbet. Engagemang och drivkraft är viktigt och helt avgörande, men är man ny som företagare kan det vara bra att ha en grundplattform att stå på.

Morgonen avslutas med lite fler sommartips. Anna tipsar om hur man hittar smultronställen: Kika på #uppsala och se vart alla andra går – och gå sen nån annanstans.

Det var allt för denna morgon och denna vår! Njut nu av den fantastiska sommaren, turista lite här hemma och så ses vi i höst!
/ Sanne, Veronica och Adam

, , , , , , , , ,