Hur kan vi skapa samarbete när vi inte kan träffas?

Hur kan vi skapa samarbete när vi inte kan träffas?

Kära Vakna Uppsalabor..

Vi står i dessa tider inför många utmaningar, både hälsomässigt och ekonomiskt. Vi måste begränsa våra sociala kontakter för att minska spridning av coronaviruset. Det innebär mer hemmaarbete för de som kan, mindre besök i offentliga lokaler och framför allt inga större möten av människor. Det inkluderar Vakna Uppsala, och gäller även många andra evenemang. Det är en stor ekonomisk utmaning för många, men kanske främst de verksamheter som faktiskt bygger på att människor träffas, såsom restauranger, turistnäring, eventbaserade verksamheter och liknande.

Det har poppat upp ett flertal initiativ att stötta våra lokala företag samt att Uppsala Kommun Näringsliv och politiker jobbar frenetiskt med att även de underlätta. Partners till Vakna Uppsala som vi också vet jobbar intensivt med att hjälpa företag är Almi, Svenskt Näringsliv och Företagarna. Vi tror att ödmjukhet och öppenhet är viktigt här. Många lider och vågar kanske inte erkänna hur det står till. Vissa företag har varit föredömliga att berätta att denna situation får deras verksamhet på knä, föredömliga då det gör att andra vågar tala ut. För hur skall man kunna hjälpa någon om man inte vet vad den behöver. Vi har sett livlig debatt om kontaktpersoner på statliga fastighetsägare angående den möjlighet till hyresreduktion som regeringen skapat. Man hjälper varandra att hitta fram till rätt person och att påverka. Vi ser onlinegrupper som #UppsalaUnite där man hjälper varandra samt att frågorna lyfts på sidor som tex entreprenorsstaden.nu. Vi ser även vad Uppsala Kommun gör vad de kan för att hjälpa våra företag. Vi har säkert missat någon som arbetar frenetiskt med detta, men vi hyllar alla nu av hela vårt hjärta!

Som stor Uppsalavän och med hjärtat hos både vänner som driver företag samt hos företagare överlag är det värmande i en tuff situation att vi lyckats närma oss varandra, om än främst symboliskt, online och över telefon, då vi inte kan ses som vi vill just nu. Alla kommer tyvärr dock inte klara det. Det gäller då att vi inte kastar första stenen utan står med de som kämpat väl i en kanske för dem omöjlig tid. Står upp och tillsammans hjälper även de som faller att resa sig igen. Att istället för att peka finger sträcka ut en hand.

Ta hand om er Alla!

Veronica & Adam