Hantverksslussen – För ett varmare Uppsala där alla får plats!

Hantverksslussen – För ett varmare Uppsala där alla får plats!

En gråkall morgon i början av Oktober var vi och besökte Hantverksslussen, på inbjudan av UppsalaStadsmission. Där träffade vi Dirk som berättade om verksamheten, fick en rundvisning samt tittade på vad man gjorde och producerade. Hantverksslussen är ett socialt företag som jobbar med rehabilitering genom arbete och utbildning i hantverk. ”Det är ofta en total förändring man ser hos de som kommer hit” säger Dirk.

Kanske har du liksom oss hört talas om Hantverksslussen förut, men haft en vag bild av vad det innebär. Verksamhetsansvariga Dirk berättar med stort engagemang om hur man hjälper människor som hamnat snett och utanför samhället på olika sätt. Inte genom mer samtal eller bidrag, utan genom jobb, struktur och syfte. På Hantverksslussen får man ett jobb att gå till, struktur, utbildning och lär sig producera och tillverka. Man tar bara in de som verkligen vill själva och är beredda att satsa den tid som behövs, vilket personerna själva får berätta. De flesta har ingen tidigare erfarenhet av hantverksyrken. Det handlar lite mycket om praktiskt utveckling som att återfå stolthet, självkänsla och styrning över sitt liv, för människor som i många år blivit tillsagda och omyndighetsförklarade i sin situation, vilket ofta försvårar möjligheterna att ’komma tillbaka’ då man blir passagerare i sitt eget liv.

Viktigt är att det inte är en terapiverksamhet där man dagarna i ända snickrar fågelholkar utan syfte, utan att det handlar om att lära sig riktig hantverksskicklighet och att man skapar saker på riktigt. Det som produceras säljs till och genom flera företag i Uppsala, med hög kvalitet och finish. Vi fick en uppvisning i många imponerade hantverk man skapat, allt ifrån platsbyggda bokhyllor, handbyggda trätrappor samt ett imponerande altarbord till en kyrka. Vi ser fram mot att träffa dem igen, håll utkik i Vakna Uppsalas program framöver, så ni själva får höra om denna viktiga verksamhet.

Tills dess kan ni läsa mer här.

, , , ,