VAKNA UPPSALA 12:E December 2019

12/12-2019
06:45 - 08:45

Den globala konkurrensen om talanger, tex. forskare, specialister, entreprenörer är stor och allt fler regioner i Sverige och utomlands bygger upp strukturer för att attrahera och behålla nyckelkompetens inom en rad olika områden. I Uppsala pågår sedan hösten en strategisk satsning inom internationell talangattraktion där Uppsala kommun, Region Uppsala, Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet driver ett arbete för att stärka Uppsalas mottagningskapacitet för dessa talanger. Projektledare Arivan Tutal från Uppsala kommun berättar mer om satsningen och hur vi kan attrahera fler talanger till Uppsala.

Näringslivspriset Bona Postulata betyder goda förutsättningar. Vi möter Patrik Rindstål från Lindhal Advokatbyrå, som är en av de grundande företagen till detta pris. Vi får höra om prisets historia och syfte samt varför det är viktigt att nominera företag.

Vem blir årets modiga lucia? Förra året var Anna-lena Holmström den modiga Lucian som fick gå på Uppsala slotts tak. Denna morgon lämnar hon över kronan till 2019 års modiga lucia. Som vi kan se på kvällen den 13 december på Uppsala slotts tak.

Vi möter Annika Lindé från Act svenska kyrkan som berättar om deras julkampanj. Rätten att välja om och i så fall vem hon gifter sig med – fler än 30 000 flickor gifts bort varje dag. Rätten att bestämma över sin kropp (fler än 10 000 flickor könsstympas varje dag)Rätten att få gå i skolan. Fler än 780 miljoner människor kan inte läsa, 2/3 av dem är flickor och kvinnor. Ett starkt ämne som vi lyfter denna morgon.

Vi avslutar denna morgon med en fantastik prisutdelning av Årets kreativa Uppsalabo, Årets marknadsförare Uppsalabo och Årets Uppsalabo. Priserna har i fem år årligen delats ut av U!Club Uppsala för att lyfta personer som är Uppsalaambassadörer.